10 zasad zdrowej diety według dietetyk klinicznej Ajwen Iwony Wierzbickiej

autor Karol Wyszomirski
1086 views
10 zasad zdrowej diety według dietetyk klinicznej Ajwen Iwony Wierzbickiej

Większa część społeczeństwa w naszym kraju myśli, że to nadwyżka kalorii w diecie jest głównym powodem nadwagi, otyłości i chorób metabolicznych.

Kiedy ktoś chce schudnąć, zaczyna jeść mniej, ponieważ myśli, że kiedy zredukuje ilość spożywanych kalorii, natychmiast schudnie.

Rozpoczyna się więc restrykcyjna dieta, ciągłe liczenie kalorii oraz trening na siłowni lub bieganie. Ten sposób myślenia jest ogólnie przyjętym dogmatem myślenia o odchudzaniu w naszym kraju.

Dlaczego więc skoro znamy sposób na odchudzanie w Polsce aż 64% mężczyzn i 49% kobiet ma nadwagę, bądź otyłość? O czym nie wiemy? Co pomijamy? 

Czy redukcja kalorii i wielogodzinne ćwiczenia to odpowiedni sposób na odchudzanie?

Zanim następnym razem pomyślisz o redukcji kalorii w diecie, poznaj i zastosuj 10 zasad zdrowej diety według dietetyk klinicznej Ajwen Iwony Wierzbickiej.

1. Uprość temat diety

  • Im trudniejsza dieta, tym gorzej.
  • Jedzenie nie może sterować twoim życiem. 
  • Naucz się zdrowych zasad odżywiania i jedz intuicyjnie.
  • Mniej myśl, więcej rób.

2. Jedz prawdziwą żywność

  •  Patrz na jedzenie jako na pokarm, który ma odżywiać Twoje ciało (jedzenie to nie pluszowy miś, tylko pokarm).
  • Jedz to, co urosło lub się urodziło.
  • Zadaj sobie pytanie, po co to jesz? (jedzenie – funkcja – odżywianie)

3. Traktuj jedzenie jako pożywienie

  • Nie chodzi o ilość kalorii, która jesz, ale o to ile organizm z tego wchłonie.
  • Czasem człowiek potrzebuje zjeść więcej, czasem mniej (popatrz na dzieci).
  • Pamiętaj, że jedzenie to nie pluszowy miś, ani seks (nie powinno spełniać funkcji umilacza trudnych chwil).
  • Jemy po to, żeby żyć, a nie żyjemy po to, żeby jeść.
  • Korzystaj ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej jako źródła paliwa (jedz w oknie żywieniowym IF).
  • Zadaj sobie pytanie, jak to jedzenie wpływa na moje hormony? (więcej na ten temat dowiesz się w mojej nowej książce).
  • Zadaj sobie pytanie, czy twój styl życia wynika z twojej osobowości, czy osobowość wynika ze stylu życia?
  • Nie chodzi o ilość kalorii, która jesz, ale o to ile organizm z tego wchłonie.
  • Czasem człowiek potrzebuje zjeść więcej, czasem mniej (popatrz na dzieci).
  • Pamiętaj, że jedzenie to nie pluszowy miś, ani seks (nie powinno spełniać funkcji umilacza trudnych chwil).

4. Jedz, aby wchłaniać, a nie wydalać

  • Jedz prawdziwe pożywienie, które możesz wchłonąć i które odżywi Twoje ciało (unikaj produktów z fabryki)
  • Zadaj sobie pytanie, czy zboża są naturalnym pokarmem człowieka? (jeśli nie są, niech nie będą głównym pokarmem w Twojej całodziennej diecie)
  • Jeśli chcesz pozbyć się stanów zapalnych, które powodują schorzenia metaboliczne, to całkowicie wyeliminuj ze swojego jadłospisu zboża, albo skorzystaj z porady dietetyka, by dobrał dietę do Ciebie indywidualnie.

5. Jedz mało przetworzone jedzenie

  • Zrezygnuj całkowicie z pszenicy, mleka, cukru, słodzików, alkoholu ·
  • Jedz czerwone mięso z tłuszczem, podroby i jajka (zwróć uwagę na źródło, z jakiego pochodzą)
  • Nie jedz zbyt często ryb (maks 2 razy w tygodniu), ponieważ mają w sobie dużo metali ciężkich, które powodują nowotwory, mogą zawierać również dioksyny.
  • Jedz grykę (jeśli tolerujesz zboża, jest bardzo odżywcza) · Jedz dynię z pestkami i orzechy (oczyszczają one organizm z pasożytów) · Jedz warzywa korzeniowe i bulwiaste.
  • Jeśli możesz spożywać owoce, to wybierz te jagodowe i nasze polskie.
  • Jedz dużo zielonych warzyw i warzyw kapustowatych (mają silne działanie antynowotworowe, poprawiają detoksykację, wspomagają regenerację tkanek) .
  • Jedz kiełki, awokado, kiszonki (dostarczają cenne fitozwiązki i poprawiają pracę jelit, uważaj na kiszonki i awokado, jeśli masz problem z tolerancją histaminy).
  • Jedz nasiona i orzechy (dostarczają cennych witamin i minerałów, w szczególności polecam orzechy włoskie).
  • Jedz masło (jeśli nie masz nietolerancji na białko mleka, tłuszcz jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego).
  • Stosuj oliwek z oliwek (zmniejsza stany zapalne) · Pij buliony mięsne, kostne, warzywne (świetnie odżywiają jelita, stawy oraz wzmacniają organizm).
  • Stosuj ocet jabłkowy, obniża on pH żołądka, więc wspomaga trawienie posiłków białkowo-tłuszczowych (jeśli w twoim żołądku źle się dzieje, istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że będziesz czuć się zdrowo).
  • Stosuj sól kłodawską (dostarcza ważnych mikropierwiastków).

6. Jedz sezonowo

  • Kupuj to, co jest dostępne o danej porze roku.
  • W lecie możesz jeść więcej węglowodanów i warzyw, ponieważ jest więcej słońca. Słońce sprawia, że lepiej tolerujemy węglowodany. W lecie dieta powinna bardziej obfitować w warzywa i owoce, które naturalnie schładzają organizm
  • W zimę jedz więcej tłuszczy i białka, które są ważnym paliwem, bo ogrzać organizm (na pewno kojarzysz to uczucie ciepła po posiłku).

7. Jedz 3 lub 4 posiłki dziennie

  • Jedzenie często a mało, to mit!
  • Wydłuż przerwy między posiłkami · Stabilny poziom glukozy i insuliny we krwi to klucz do zdrowia i szczupłego ciała.
  • Jeśli masz podwyższony poziom insuliny (prawdopodobnie ponad 70% społeczeństwa ma), możesz obniżyć go za pomocą jedzenia w oknie żywieniowym IF lub diety ketogenicznej

8. Najadaj się do syta

  • Jedz duże porcje – zapanuj tym samym nad poziomem swojej leptyny (hormonu sytości).
  • Jedz rzadziej (a więcej, do syta).
  • Bez przekąsek.

9. Pij tylko wodę

  • Pij minimum 1,5 litra wody dziennie.
  • Unikaj napójów bezcukrowych, herbaty, wszystko, co ma smak, może powodować wyrzut insuliny (przestroga dla insulinoopornych).

10. Zadbaj o pierwszy i ostatni posiłek

  • Śniadania nie są obowiązkowe.
  • Jeśli jesz w oknie żywieniowym IF, musisz dostarczyć swojemu ciału odpowiednich wartości odżywczych.
  • Raz na jakiś czas odpuść kolację, to bardzo zdrowa interwencja dla twoich mitochondriów. Im zdrowsze mitochondria, tym zdrowszy jesteś.

11. Styl życia – podstawy…

  • Wyreguluj swój rytm dobowy (7-8 godzin snu, chodź spać 21:30-22.30 – zawsze tak samo, patrz na wschód i zachód słońca, unikaj niebieskiego światła na 2 godziny przed snem).
  • RUSZ KURWA DUPĘ!!! Chodź codziennie na spacery, wykonuj minimum 10 tysięcy kroków.
  • Uziemiaj się – chodź na bosaka – jeśli się nie uziemiasz, organizm pracuje ciężej i musi uaktywniać inne szlaki oczyszczające.
  • Wystawiaj się na słońce – bądź codziennie kontakcie ze słońcem.
  • Zapanuj nad stresem.

Dostałeś w tym momencie ogromną pigułkę wiedzy.

A teraz szybko ją łyknij i przypomnij sobie podpunkt pierwszy…

Pamiętasz?

Mniej myśl, więcej rób.

Dziękuje, że jesteś!

2 komentarze
6

Related Posts

2 komentarze

Co to jest biohacking, czyli metoda na stanie się superczłowiekiem 17 lutego 2020 - 09:15

[…] POWIĄZANE POSTY: 10 zasad zdrowej diety według dietetyk klinicznej Ajwen Iwony Wierzbickiej […]

Reply
Biohacking. Czym jest i jak hakowac biologie swojego ciala. 19 lutego 2020 - 10:51

[…] POWIĄZANE POSTY: 10 zasad zdrowej diety według dietetyk klinicznej Ajwen Iwony Wierzbickiej […]

Reply

Zostaw komentarz