To nie twoja wina, że jesteś gruby…

autor Karol Wyszomirski
349 views

Wielu z nas próbowało się odchudzać. Zazwyczaj poprzez ograniczanie spożywanych kalorii, jedzenie 5 razy dziennie i codzienne treningi…

I czy przyniosło to zamierzony efekt? Gdyby tak, to nie szukalibyśmy stale nowych metod na odchudzanie…

Problem polega na tym, że ograniczanie kalorii w długoterminowej perspektywie prowadzi do zwolnionego metabolizmu i zwiększonego poczucia głodu. Ta metoda nie działa. 

Nasze organizmy stale zmagają się ze zmianami środowiskowymi takimi na przykład jak alergie pokarmowe, stres, niewystarczająca ilość snu, niedobór światła słonecznego, zbyt dużo światła niebieskiego.

W odpowiedzi, na co organizm stale wprowadza modyfikację, aby zminimalizować efekty tych zmian i wrócić do homeostazy. I dzieje się również tak, kiedy ograniczasz kalorie i tracisz na wadzę.

Redukcja kalorii i kontrolowanie porcji sprawiają tylko, że stajesz się głodny i zmęczony. A jeszcze gorsze jest to, że szybko odzyskujesz wagę, którą straciłeś.

POWIĄZANY POST: Dlaczego odchudzanie oparte o redukcje kalorii nie działa?

Jeśli chcesz schudnąć i być w dobrej formie musisz przestać myśleć o kaloriach i zacząć myśleć o hormonach. Ponieważ to hormony sterują twoją wagą, poziomem tkanki tłuszczowej, apetytem czy samopoczuciem. 

Na początek powinieneś poznać 3 podstawowe hormony. Dziś zapoznam Cię z pierwszym z nich, czyli z insuliną.

Insulina – hormon, który odpowiada za twoją nadwagę

Insulina (hormon magazynujący) jest produkowana przez trzustkę. Jej poziom rośnie w odpowiedzi na wzrastający poziom cukru we krwi, spowodowany głównie przez spożywanie węglowodanów (cukrów prostych i złożonych).

Jak działa insulina

Poziom cukru w naszym krwiobiegu podnosi się, kiedy stale coś podjadamy, zwłaszcza produkty węglowodanowe, takie jak pieczywo, płatki śniadaniowe, owoce itd…

Trzustka zaczyna wówczas produkować insulinę. Insulina działa wobec cukru jak policjant kierujący ruchem – wysyła go do komórek, w których zużywany jest do produkcji energii, albo magazynuje go jako tłuszcz.

Im częściej rośnie poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny produkuje trzustka. Im więcej insuliny produkuje trzustka, tym większe prawdopodobieństwo, że Twój organizm odłoży nadmiar cukru w postaci tkanki tłuszczowej.

Co się dzieje gdy insuliny jest zbyt dużo

Gdy poziom insuliny jest wysoki przez cały czas, komórki przestają jej słuchać, co prowadzi do schorzenia znanego jako insulinooporność. Uniemożliwia ono redukcję tkanki tłuszczowej oraz optymalne funkcjonowanie organizmu.

Insulina ma ogromny wpływ na kontrolowanie wagi, zdrowie mózgu oraz ogólne samopoczucie. Niewłaściwy styl życia i sposób odżywiania sprawiają, że insulina nieustannie krąży w naszym krwiobiegu, wywołując insulinooporność, nadwagę, otyłość, cukrzycę, choroby serca, nowotwory czy nawet chorobę Alzheimera. Dlatego właśnie niektórzy badacze, na przykład Suzanne de La Monte, nazywają alzheimera cukrzycą typu 3.

Jeśli chcesz uniknąć nadwagi, otyłości i tym samym insulinooporności, musisz pilnować, aby poziom insuliny przez większą część dnia pozostawał niski. 

Koniec części pierwszej…

Jeśli temat Cię zainteresował, polecam Ci moją książkę Biohacking – przewodnik dla początkujących. Znajdziesz w niej wiele skutecznych metod, które pomogą Ci obniżyć poziom insuliny. Skorzystaj z kodu “biohacking” i kup ją z 40% rabatem!

6 komentarzy
2

Related Posts

6 komentarzy

Agnieszka 18 maja 2020 - 11:08

fajny artykuł 🙂 jednak w newsleterze ktoś źle podlinkował i nie prowadzi do niego 😉
i mały błąd w tekście “sprawia- ją,”

Reply
Karol Wyszomirski 18 maja 2020 - 12:04

Cześć Agnieszka, dzięki za komentarz! Serio? Który konkretnie przycisk nie działa? Daj proszę znać. PS: – usunięty 🙂 Dzięki za spostrzegawczość!

Reply
Joanna 18 maja 2020 - 18:44

Bardzo przystępnie napisane ,zrozumie nawet laik w tym temacie. Dzięki serdeczne👍

Reply
Karol Wyszomirski 21 maja 2020 - 14:23

Bardzo się ciszę Asiu! 🙂

Reply
Bartłomiej 29 maja 2020 - 18:55

“Im częściej rośnie poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny produkuje trzustka. Im więcej insuliny produkuje trzustka, tym większe prawdopodobieństwo, że Twój organizm odłoży nadmiar cukru w postaci tkanki tłuszczowej.”
Piszesz “prawdopodobieństwo”, od czego te prawdopodobieństwo zależy, od genów?

Reply
Bartłomiej 29 maja 2020 - 19:29

C.D.
Bo rzeczywiście widać w życiu, że jedne osoby mają większe predyspozycje, a inne mniejsze do pewnych chorób, urazów, tycia itd. Jedni jedzą bardzo często, źle się odżywiają, prawdopodobnie mają insulinooporność i leptynooporność (przynajmniej powinni, przy ich trybie życia), a i tak są całe życie szczupli – jak to się dzieje?

Reply

Zostaw komentarz